#12 Pitanja za… Đorđe Miletić

3 min


 

Đorđe Milenić
Đorđe Milenić

MOLJAC: 1. Šta vas je inspirisalo da postanete pisac?

ĐM: 1. Ne bih mogao sa sigurnošću da uperim prstom tačno u pravi izvor, ali sam siguran da je uticaja mnogo počev od književnosti, preko kinematografije, stripa, video igara, priča iz života, surove realnosti u kojoj smo živeli i nažalost i dalje živimo. Mislim da je od navedenog sve delimično dalo svoj doprinos u uticaju na mene da krenem ovim da se bavim. A konkretno je počelo sa jako kratkom pričicom bez nekog smisla i reda koja me nije htela ostaviti na miru dok nije dobila svoju širu razradu.

 

MOLJAC: 2. Naziv vašeg poslednjeg dela?

ĐM: 2. Paklena ćelija 2 -grad terora-

 

MOLJAC: 3. Ebook – za ili protiv?

ĐM: 3. Konkretno nemam ništa protiv Ebook-a ali sam uvek za dobru staru knjigu koju mislim da ništa ne može da zameni. Ebook je koristan a u nekim situacijama i poželjan kada imate želju da čitate a određeni uslovi i situacije vam ne daju mogućnosti da imate knjigu ili knjige pri ruci ali u svakoj normalnoj situaciji uvek sam za fizičku kopiju ispred elektronske.

 

MOLJAC: 4. Kako se nosite sa lošim kritikama?

ĐM: 4. Iskreno sam se nasmejao malo na ovo pitanje i zvučaće kao da podižem sebe, ali pravi odgovor je – ne znam. Razlog za to je što se još uvek nisam susreo sa lošim kritikama da bih znao kako se s njima nositi. Bilo ih je doduše u rangu tehničkih stvari ili nekih možda stilskih nedoslednosti, poneko ponavljanje koje može da zasmeta ali generalno što se samih dela tiče zaista loših kritika nije bilo. Ako ih bude obećavam da ću vam reći kako sam se sa njima nosio.

 

MOLJAC: 5. Da li je bolje promovisati se preko interneta ili drugih medija?

ĐM: 5. Internet svakako godinama unazad pokazuje da je budućnost reklamiranja i promovisanja verovatno zbog svoje pristupačnosti i fleksibilnosti. Drugi mediji još uvek drže svoj primat što se toga tiče ali verujem da će prevaga vremenom sve više ići ka internetu. Finansijski aspekt bi verovatno mogao biti još jedan od razloga zašto je to tako jer svaki ozbiljniji medijski marketing ima svoju cenu.

 

MOLJAC: 6. Koji pisci su najviše uticali na vaš stil pisanja?

ĐM: 6. Pa verovatno su to bili Stiven King, Edgar Alan Po i Tolkin jer su to prva tri pisca koja sam počeo da čitam van obavezne lektire i koje sam čitao “s razumevanjem” da se tako izrazim. Bilo je dosta autora i pre njih i posle njih ali ovu trojicu pamtim kao neku nultu tačku, dodatnu energiju koja me je dodatno pogurala i ohrabrila da se prihvatim olovke.

 

MOLJAC: 7. Kakav uspeh očekujete od vašeg dela?

ĐM: 7. Pitanje je malo širok pojam ali dobro se sećam da sam pišući svoj prvi roman stalno u sebi priželjkivao da dopre do što više čitalaca i da ovi prostori dobiju svog majstora jeze i strave. Ništa manje nisam očekivao ni sa poslednjim romanom a neću ni sa svakim sledećim koji budem napisao.

Što se tiče materijalnog uspeha tu već put postaje trnovitiji.

 

MOLJAC: 8. Koja vam je ciljna publika?

ĐM: 8. Iskreno rečeno imajući u vidu tematiku i žanr mojih romana procenio sam da bi to najbolje leglo publici između 20 i 30 godina recimo, ali na moje ( prijatno) iznenađenje romani su našli svoj put do četiri generacije ljudi od kojih je bilo i onih koji ne gotive preterano horor i naučnu fantastiku međutim nakon čitanja naročito prvog romana su dosta pozitivno reagovali.

 

MOLJAC: 9. Opišite svoje poslednje delo u 12 reči.

ĐM: 9. “Danteov pakao modernog doba, razvrat, zlo, grehovi i borba za ljudsku dušu”

 

MOLJAC: 10. Savet za buduće pisce?

ĐM: 10. Verujte u sebe, budite uporni i nikada ne odustajte!

Slažem se ja da treba biti edukovan, obrazovan, kreativan, talentovan, imati dosta pročitanih knjiga iza sebe, bogat fond reči i tako dalje,  ali ove tri stvari koje sam gore naveo često će presuditi ispred svega nabrojanog jer zapamtite da iza svake vaše ideje i smisla za kreativnost stoji mnogo teškog posla kog će ponekad samo verovanje u sebe i čelična volja uspeti da dovedu do kraja. Tu kao primer uzimam prvo sebe. Čeka vas bezbroj iščitavanja svog dela, dorađivanja, dodavanja, oduzimanja i popravljanja. Istina je da mnogo energije oduzima ali verujte u sebe i nemojte se uplašiti, posumnjati u sebe i klonuti pred tim izazovom.

 

MOLJAC: 11. Gde biste voleli da gostujete?

ĐM: 11. Najviše bih trenutno voleo na nekoj “you tube televiziji” gde bismo opušteno mogli da pričamo o ovim temama ili na nekom radio podkastu

 

MOLJAC: 12. Održavanje vaše sledeće promocije?

ĐM: 12. U ovom momentu ništa sa sigurnošću ne mogu reći. U centru za kulturu Aleksinac je ovog leta trebalo da bude ali otkazano je zbog pandemije a kada će se stvoriti uslovi to niko ne zna. Sva je prilika da će biti neke uživo promocije na fejsbuku.

 


Podelite sa prijateljima!

War

0 Komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komentari

komentari

Powered by Facebook Comments

Translate »