#12 Pitanja za… Ivan Nešić

2 min


Ivan Nešić
Ivan Nešić

MOLJAC: 1. Šta vas je inspirisalo da postanete pisac?

IN: 1. „Krivac“ za moje spisateljske početke je fantastična priča koja je sedamdesetih godina bila redovna u „Politikinom zabavniku“. Potom je došao „Sirius“ i mislim da je svaki pasionirani čitalac ovog magazina u nekom trenutku i sâm poželeo da se oproba u pisanju i vidi naziv svoje priče u rubrici „ZA Sirius“. Znam da ja jesam i da mi je prva priča izašla baš u njemu.

 

MOLJAC: 2. Naziv vašeg poslednjeg dela?

IN: 2. Pretpostavljam da bi to bio roman “Pod imelom”, mada sam nedavno sa Goranom Skrobonjom stavio tačku na prvi deo zajedničkog romana “Firentinski dublet”, koji  je trenutno u fazi pripreme za štampu.

 

MOLJAC: 3. Ebook – za ili protiv?

IN: 3. Iako prednost dajem papirnoj varijanti, mislim da se elektronskim izdanjem stiže do daleko većeg broja čitalaca.  Zato je elektronsko izdavaštvo “nužno zlo” kojem se treba podjednako posvetiti.

 

MOLJAC: 4. Kako se nosite sa lošim kritikama?

IN: 4. Ako je prikazivač dobronameran, više ćete naučiti iz jedne “loše” kritike nego iz deset hvalospevnih. Onaj ko nije spreman da otrpi negativnu kritiku, ne treba ni da se okuša u pisanju jer sujetu morate ostaviti po strani. U krajnjem slučaju, nepovoljna kritika će vas naterati da dobro promislite o napisanom ili da prikazivača stavite na svoju privatnu hate listu.

 

MOLJAC: 5. Da li je bolje promovisati se preko interneta ili drugih medija?

IN: 5. Treba iskoristiti benefite koje donosi određeni medij. Internet omogućava daleko jeftiniji način da se predstavite široj čitalačkoj publici.

 

MOLJAC: 6. Koji pisci su najviše uticali na vaš stil pisanja?

IN: 6. Verovatno da svako pročitano delo ostavi trunčicu podsvesnog uticaja.  U mom slučaju smatram da bi na svesnom nivou to bili Džonatan Kerol i Klajv Barker kada govorimo o fantastičarima, kao i Čarls Bukovski i Rejmond Karver.

 

MOLJAC: 7. Kakav uspeh očekujete od vašeg dela?

IN: 7. Najveća nagrada je kada čitalac sklopi korice vašeg dela nakon što je završio čitanje poslednje stranice.

 

MOLJAC: 8. Koja vam je ciljna publika?

IN: 8. Nemam određenu publiku kojoj želim da se predstavim jer pišem ono što me u tom trenutku zanima – zapravo ne razmišljajući kome se obraćam. Pisac prevashodno mora da zadovolji čitaoca koji se nalazi u njemu.

 

MOLJAC: 9. Opišite svoje poslednje delo u 12 reči.

IN: 9. Ukoliko je prva varijanta u pitanju (vidi odgovor pod 2): Kako zadrtom ateisti iz temelja poljuljati njegovo poimanje sveta koji ga okružuje.

U slučaju druge varijante: žanrovski crossover sa poznatim domaćim piscem koji traga za svetskim serijskim ubicom.

 

MOLJAC: 10. Savet za buduće pisce?

IN: 10. Budite uporni. Pripremite udobnu stolicu jer ćete se dobrano preznojiti dok rukopis dovedete do potrebnog kvaliteta za objavljivanje, iako je zahvaljujući Internetu daleko se lakše predstaviti čitaocima nego u doba prevashodno štampanih izdanja. Preko noći nećete postati piscem jer u pisanju ne postoje prečice, sve se svodi na dugotrajan i često mukotrpan rad. Ako vam se u nekom trenutku ne piše, uzmite knjigu i čitajte – sportista koji ne trenira sigurno neće zaigrati na utakmici.

 

MOLJAC: 11. Gde biste voleli da gostujete?

IN: 11. Nisam razmišljao o tome. Svako gostovanje je posebno jer vam omogućava da se sretnete sa ljudima koji dele istu strast prema pisanoj reči.

 

MOLJAC: 12. Održavanje vaše sledeće promocije?

IN: 12. Živimo u pandemijskom dobu, tako da su sve aktivnosti na promovisanju dela otkazane do daljnjeg.


Podelite sa prijateljima!

War

0 Komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komentari

komentari

Powered by Facebook Comments

Translate »